תרמיל אישי

בקניית תרמיל, אתם קונים למעשה בית על הגב למשך תקופה ממושכת למדי. לכן יש כמה מרכיבים חשובים שעליכם להקפיד עליהם בבואכם לקנות תרמיל, על מנת שתוכלו להפיק ממנו את המרב: בחירת התרמיל, מדידת התרמיל והתאמתו ואריזה נכונה של התרמיל.
הקפדה על שלושה מרכיבים אלו תבטיח לכם הנאה מכסימלית מהתרמיל אותו קניתם.

בחירת התרמיל

באריזת התיק לציוד האישי חשוב לזכור מהן מטרות הטיול שלכם ומה אתם בדיוק הולכים לעשות עם התיק.

ניתן לחלק את משפחת התרמילים ל - 3 קטגוריות:

Rucksacks - תרמילים גדולים בעלי נפח של 55 ליטר ומעלה. משמשים בעיקר למסעות ארוכים עם הרבה ציוד - בדרך כלל כוללים גם שק שינה בתוכם!
Daypacks - תיקי יום, תיקים בעלי נפח קטן יחסית המיועדים ליום הליכה, טיול בעיר, לימודים או עבודה. אלו הם התיקים איתם אפשר להסתובב גם במסלולים בדרך והם בדרך כלל תיקי גב נוחים לנשיאה.
תרמילים ייעודיים - תיקים בעלי מאפיינים ייחודיים ומבנה אווירודינמי המתאימים לפעילויות ספורטיביות שונות: טיפוס, רכיבה על אופניים, ריצה...

תרמילי המסע מאופיינים במספר צורות השונות זו מזו. ההחלטה על צורת התרמיל תעשה מתוך שיקולי צורך ושיקולי נוחות.

תרמילי שק - מתאימים בעיקר לנשיאת ציוד על הגב בטיול רגלי או במסע. התרמיל כולל מסגרת פנימית המכילה אלומיניום ומאפשרת התאמה לנתוני הגוף. תרמילים אלו בנויים מתא מרכזי אחד מחולק לשניים בצורת שק, כך שפתח התרמיל הוא מלמעלה. לרוב התרמילים מסוג זה מחוברות מערכות הגב המתוחכמות המקלות על נשיאת משקלים כבדים ע"י חלוקה נכונה של העומס ומקנות לנושא התרמיל שיווי משקל וגמישות המאפשרים לו לנוע בחופשיות גם בפעילויות מורכבות.
תרמיל מזוודה - תרמיל בעל מסגרת פנימית הדומה בתכונותיו למזוודה. לתרמיל תא גדול אחד הנפתח בעזרת רוכסן המאפשר נגישות לכל הציוד. התרמיל רחב ועמוק יותר מתרמיל שק ומתאים יותר לנסיעות שאינן דורשות הליכה ממושכת עם התרמיל על הגב. תרמילי המזוודה עשויים בד עבה בעל עמידות גבוהה כנגד שחיקה. נפח התרמיל הוא קבוע ולרוב אין לו תוספת - אלא לעיתים בעזרת תיק יום המחובר אליו באמצעות רוכסן.
תרמיל משולב - תרמיל המשלב את יתרונות תרמילי השק ותרמילי המזוודה. מידותיו של התרמיל המשולב דומות לתרמיל השק, כך שגם הוא צר יחסית ונוח לנשיאה על הגב. התרמיל מחולק לשני תאים עיקריים, כאשר החלק העליון נפתח כמזוודה - יתרון לחובבי הסדר שבינינו

נפח התרמיל נמדד בליטרים והוא מצוין ברוב התרמילים על גבי התרמיל, כחלק משם התרמיל. כאשר קיימים שני מספרים וסימן חיבור (למשל 55+15) המספר הקטן מייצג את נפח התוספת. אין סיבה לבחור תיק בנפח גדול יותר מזה שאתם צריכים, אך גם אל תלכו על הקצה - תיק קטן, גדוש ומלא על יתר המידה, יהיה פחות יציב מאשר אותו מטען קשור בצדדים לתיק גדול יותר! לכן, מומלץ לבחור בתרמיל הגדול מעט מהנפח הרצוי. שימו לב כי נפח התרמיל וגודל האדם הולכים יחד. לכן, מעבר לשיקולי הצורך וכמות המשא, תרמיל בנפח 90 ליטר לא יתאים לאדם נמוך במיוחד.
זכרו: אם אתם מתכננים טיול בחורף, או מעל קו השלג בקיץ, תצטרכו לפחות 50% נפח נוסף לאחסון בגדים להחלפה וציוד חירום.

מדידת התרמיל והתאמתו

הרעיון הכללי שיוביל אותנו בכל התהליך הוא חלוקת המשקל בין הכתפיים לבין האגן והבאת משקל התרמיל אל מרכז הכובד של הגוף. לכן, נבצע את השלבים לפי הסדר, לצורך התאמה מדויקת של התרמיל.

  1. התאמת מערכת הגב - רצוי למצוא תרמיל בעל מערכת גב מתכוונת כדי שתהיה בו היכולת להתאים אותה לכל אחד, באופן אידיאלי. לכן, השלב הראשון במדידת התרמיל יהיה להתאים את מערכת הגב. התהליך פשוט ודורש מאיתנו להזיז את הרצועות לגובה המתאים (נמוך יותר לגב קצר, גבוה יותר לגב ארוך). זכרו כי התאמת מערכת הגב היא למעשה פעולה חד-פעמית שכמעט ולא נדרש לה במהלך הטיול.

  2. שחררו את כל הרצועות.

  3. הניחו את התרמיל על הגב.

  4. הדקו את רצועות האגן. שימו לב כי רצועה זו יושבת על האגן עצמו ולא על המותניים. עליה לחבוק את האגן ללא כל רווחים.

  5. הדקו את רצועות הכתפיים על הצמדתן אל הכתפיים.

  6. משכו את רצועות המתיחה העליונות. שימו לב כי יש להשתמש במתיחה בשתי אצבעות בלבד, ולא להפעיל כוח רב. בתרמילים מסוימים תוכלו למצוא שני אבזמים בגבהים שונים אליהם ניתן לחבר את רצועות המתיחה העליונות.

  7. הדקו את רצועת החזה. בדקו כי היא נמצאת בגובה המתאים. למרות חוסר הנוחות שלעיתים נגרם ע"י רצועה זו, היא חשובה על מנת למנוע לחץ של רצועות הכתפיים באזור בית השחי ולאפשר זרימת דם חופשית ותנועת ידיים לא מוגבלת.

  8. הידוק אחרון יש לבצע ברצועות ההצמדה התחתונות המחברות בין התרמיל לרצועת האגן.

שימו לב לדברים הבאים:

כאשר אין רווח בין רצועות הכתפיים, תפרי הרוחב בגובה עצם הבריח וחגורת הירכיים לא מתרוממת (ואתם גם מרגישים נוח...) זהו המיקום המומלץ ביותר וכנראה שהתרמיל מתאים.

אריזת התרמיל

קיימות שתי דרכים עיקריות לאריזת התרמיל.

דרך א': משקל כבד צמוד לשכמות
דרך זו מומלצת לאריזת התרמיל כאשר אנו מתכננים הליכה יומיומית ממשוכת עם תרמיל על הגב. בסוג פעילות כזה, נטייתו הטבעית של הגוף היא קדימה ולכן נזדקק לאופן אריזה אשר יגרום למרכז הכובד להיצמד למרכז הגוף. בדרך זו, חלוקת הציוד בתרמיל תתחלק באופן הבא: בתא התחתון של התרמיל יש לשים חפצים גדולים שאינם שוקלים הרבה כמו שק שינה או מזרן. בתא הגדול יש לארוז את שאר הציוד מהקל אל הכבד כלפי מעלה, כך שמרכז הכובד במקרה זה נמצא בחלקו העליון של התרמיל בצמוד לשכמות ולכתפיים (זה נכון במצב בו לא ניצלנו את תוספת הנפח של התרמיל). עובדה זו מאפשרת תנועה בצורה זקופה, נוחות מרבית ואפשרות ליהנות מהנוף...

דרך ב': משקל כבד צמוד לגב התחתון
דרך זו מומלצת למקרים בהם שיווי המשקל חשוב - כגון הליכה בתנאי שטח קשים יותר, הליכה בנתיב תלול, פעילות טיפוס וכו'. במצב זה יש צורך לרכז את המשקל במרכז התרמיל ומטה, בצמוד למרכז הכובד הטבעי של הגוף. ההנמכה של מרכז הכובד מקנה לגוף יציבות טובה יותר, אך יחד עם זאת הופכת ההליכה לכפופה יותר. במקרה זה מומלץ לארוז בתא התחתון ציוד גדול וקל כמו שק שינה, מזרן, סירים ושאר ציוד הקמפינג שלכם. בתא הגדול של התרמיל, ארזו בחלקו התחתון את האוכל והבגדים (הנחשבים כציוד כבד) ובחלקו העליון, כולל בחלק של תוספת הנפח, ארזו ציוד קל כמו מעיל גשם וציוד אחר. צורת אריזה זו מומלצת לנשים לכל סוג של טיול. מרכז הכובד אצלן נמוך יותר באופן טבעי מאשר אצל הגברים.